fb-pixel
Fidesz logo
Herczeg Tamás
Békés 1

2018 óta Békés megye 1-es számú választókerületének képviselője

Nem mondható hangsúlyos szereplőnek a helyi politikában

Képviselőként nem tudott javítani a megye gazdasági mutatóin

Összefoglaló

Békés megye az ország egyik legelmaradottabb térsége: kiürülő zsákfalvak, rossz közlekedés, elöregedő társadalom, alacsonyabb jövedelmi viszonyok és elvándorlás jellemzi az ország ezen részét.

Herczeg Tamás 2018 óta képviseli a körzetet. Parlamenti munkásságában nem Békés megye kapja a legnagyobb hangsúlyt: összesen nyolc alkalommal említette a megyét, vagy Békéscsabát 50 db felszólalása közül.

Összefoglaló

Az egyik legelső felszólalása a hajléktalanság kriminalizásával volt kapcsolatos. Véleménye szerint az életvitelszerűen közterületen tartózkodás tiltása végső soron az otthon védelmét jelenti.

Az utóbbi években Békés megye leginkább Simonka György korrupciós ügyei miatt került az országos médiába. Számos korrupció-gyanús eset történt a városi és megyei Fidesz köreiben.

Botrányok

Képviselősége alatt továbbra is virágzik a korrupció
Profilkép
Simonka György bizalmi köréhez tartozik
Profilkép
A térségi fejlesztéseket a helyben “békési Mészáros Lőrincnek” hívott vállalkozó nyeri
Profilkép
NER botrányok
Profilkép

Képviselősége alatt továbbra is virágzik a korrupció

A Fidesz támogatását élvező békéscsabai polgármester mögött adócsaló civil szervezeti háttér és korrupciós szerződések futnak össze.  A Szarvas Pétert 2019-ben jelölő Hajrá Békéscsaba Egyesület egyik alapítója, Nagy László előzetes letartóztatásba került adócsalásért.

Az adócsaló hálózat vezetői a Nagy által alapított és vezetett ENZÉVÉ Kft. nevében szerződtek a partnerekkel. A cég összesen kilenc szerződést kötött az önkormányzattal, amelyek közül ráadásul mindössze egy esetben írtak ki közbeszerzési pályázatot.
 

NER botrányok
Profilkép

Simonka György bizalmi köréhez tartozik

Herczeget egyhangúan választották a Fidesz Békés Megyei Területi Választmányának elnökévé. A jelölést feltehetően pont annak köszönheti, hogy nem fajsúlyos szereplője a helyi hatalmi viszonyoknak, tehát kompromisszumos megoldásként került az elnöki pozícióba.

A tisztséget ugyanis Simonka Györgytől vette át, akinek bizalmi körébe Herczeg is tartozik.
 

NER botrányok
Profilkép

A térségi fejlesztéseket a helyben “békési Mészáros Lőrincnek” hívott vállalkozó nyeri

Barkász Sándor cége, a Békés Drén Kft. a 2010-es kormányváltás óta hatalmas fejlődésen ment keresztül. Miután 2012-ben bevásárolta magát a helyi futballcsapat, a Békéscsaba 1912 Előre FC-be, a város 800 millió forintnyi közpénzt kapott stadionfejlesztésre.

A Békés Drén több alkalommal nyert közösen közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Kft.-vel: többek között együtt nyerték el a Váli-völgy vízrendezési feladataira kiírt közbeszerzést 2,4 milliárd forintért. 2020-ban a cég éves bevétele meghaladta az 5 milliárd forintot.
 

Szavazások

Megmutatunk
3
parlamenti szavazást

Herczeg Tamás a Fidesz érdekeinek megfelelően számos olyan törvényt szavazott meg, amely a választók kárára vált. Az esetek többségében a párt elvárásainak megfelelően szavaz.

Szavazások

BUDAPEST-BELGRÁD VASÚTVONAL

IGEN

10 évig titkosítják a beruházás részleteit, az 590 milliárdos projekt 85%-át kínai vállalatok hitelezik. Számítások szerint 2400 év után fog megtérülni.

Szavazások

PAKS 2 OROSZ ÁLLAMI HITELE

IGEN

Az eredeti konstrukcióhoz képest is aránytalanul előnytelen feltételeket teremtett a magyar fél számára.

Szavazások

PEDOFILTÖRVÉNY

IGEN

Összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és ellehetetleníti a megfelelő iskolai felvilágosítás lehetőségét.

Közbeszerzések

Megmutatunk
3
problémás közbeszerzést

Békés megye és térsége az ország egyik legszegényebb területének számít, magas a munkanélküliség és alacsony az életszínvonal. Ennek ellenére a megyében is számos olyan fejlesztést találunk, mely nem a választók érdekeit szolgálják.

Közbeszerzések

Fidesz logo
Stadionok
Összeg
930 millióhuf

A Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében a Mészáros Lőrinchez köthető Pharos ’95 nyerte el a békéscsabai stadion lelátóira kiírt közbeszerzést, 930 millió forintért. 2017-ben kellett volna elkészülnie, azonban éveket csúszott a beruházás.

Közbeszerzések

Fidesz logo
Kerékpárutak
Összeg
1,5 milliárdhuf

Békéscsaba 2020-ban összesen 1,5 milliárd forintért hirdetett meg közbeszerzési pályázatot kerékpárutak építésére. A Hódút Kft. 1,475 milliárd forintot nyert el úgy, hogy szinte az összes esetben a tervezettnél 15-50%-kal magasabb ajánlatokat adott.

Közbeszerzések

Fidesz logo
Autópálya összekötő
Összeg
5 milliárd forint/kilométerhuf

az M5-ös autópályát Békéscsabával összekötő M44-est régóta ígérték a választóknak. Négy részletben készült el, hármat a Duna Aszfalt nyert el. Az út egyik szakasza 5 milliárd forint/kilométer egységáron készült el, ezzel ez az ország legdrágább útszaka.

Cégek a körzetben

Megmutatunk
3
jól helyezkedő céget

Herczeg látszólag nem rendelkezik saját céges érdekeltséggel, de az általa támogatott békéscsabai polgármester, Szarvas Péter mögött olyan egyesület állt, amelynek vezetője adócsalás gyanújába keveredett ENZÉVÉ Kft. nevű cégével.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Hajrá Békéscsaba Egyesület
Adózott eredmény (2020)
1,2 millióhuf

 Alapítója, Nagy László 2019-ben cégügyei miatt előzetes letartóztatásba került, miután legalább 1 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek egy személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó, adócsaló céghálózat részeként.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
ENZÉVÉ Kft.
Árbevétel (2018)
488,8 millióhuf

Nagy cége vezette a hálózatot, amely országszerte foglalkoztatott vagyonőröket. Az alkalmazottakat fiktív számlákkal igazolták, járulékot nem fizettek utánuk. 800 millió forintnyi vagyontárgyat és készpénzt foglalt le a cégnél a hatóság. Felszámolás alatt áll.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Békés Drén Kft.
Közbeszerzésen nyert (2016-2021)
53,4 milliárdhuf

Tulajdonosa Barkász Sándor, a békési Mészáros Lőrincnek is nevezett vállalkozó. Az utóbbi években több milliárd forintos forgalmat tudhat magáénak, közösen is nyert közbeszerzési pályázatokat a Mészáros és Mészáros Kft.-vel.

Települések

A körzet központja és legnagyobb települése Békéscsaba, a legtöbb fejlesztési pénz is ide érkezik a megyében. Érdemes még megemlíteni Szabadkígyóst, ahol a Wenckheim-kastély található.

Olvasd el a cikkeket, nézd meg a településed adatait és kövesd a híreket, mert ez Rólad szól!