fb-pixel
Fidesz logo
Dr. Kiss János
Borsod-Abaúj-Zemplén 2

Korábbi miskolci önkormányzati képviselő és alpolgármester

Hubay György helyett indítja a kerületben a Fidesz

Miniszterelnöki biztosi munkájának eredménye kudarcos

Összefoglaló

2020-ban lemondott önkormányzati mandátumáról, a Miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos lett, amely létesítmény azóta is több száz milliós veszteségeket termel.

Megbízása később kiterjedt a diósgyőri vár újjáépítési programjára is. A vár rekonstrukciójával kapcsolatban számos, szakmailag megkérdőjelezhető döntés született, így a kivitelezés megakadt. 

Összefoglaló

Tehát egyik fejlesztés sem a tervek szerint alakul, miközben Kiss a két feladatért miniszterelnöki biztosként  havonta bruttó 1,5 millió körüli fizetést vihet haza.

Miskolcon a fideszes városvezetés alatt sok, az önkormányzathoz vagy a térség igazgatásához kapcsoló ember gazdagodott meg látványosan, vagy keveredett korrupciógyanús botrányba.

Botrányok

12,7 milliárdba került a veszteséges élményfürdő, amit Fidesz-közeli cég építhetett
Profilkép
A Diósgyőri vár felújítása során több probléma is felmerült, a projekt felelőse Kiss János
Profilkép
Miskolcon a város helyett a helyi Fideszhez köthető tisztségviselők gazdagodtak
Profilkép
NER botrányok
Profilkép

12,7 milliárdba került a veszteséges élményfürdő, amit Fidesz-közeli cég építhetett

8,6 helyett 12 milliárdból készült el a 100%-ban államilag finanszírozott, bővített Miskolctapolcai élményfürdő. Már 2021-ben további  700 milliós állami támogatásra szorult, amit Kiss saját sikereként könyvelt el, pedig az egyeztetést a jelenlegi városvezetés kezdte el.

Az üzleti tervet az előző önkormányzat - beleértve Kisst, aki ekkor alpolgármester volt - nem kellő alapossággal állította össze, így a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is évi többszáz milliós forráshiánnyal kell számolni és a működtetés hosszú távon sem lesz nyereséges.

NER botrányok
Profilkép

A Diósgyőri vár felújítása során több probléma is felmerült, a projekt felelőse Kiss János

A rekonstrukció 9 éve húzódik, 2019 után ráadásul a kormány a támogatások egy részét megvonta a vártól. A vár régésze szerint a szakma felett átnyúlt a politika, a felújítás 2. ütemére ugyanis lecserélték a tervezőt - Rostás László addig kizárólag középületeket tervezett.

2021-ben derült ki, hogy statikai gondok is vannak a várral, ami miatt további 2 milliárd forint támogatásra várnak, hogy folytatni tudják a felújítást. Az ígéretek ellenére a forrás mindezidáig nem érkezett meg.

NER botrányok
Profilkép

Miskolcon a város helyett a helyi Fideszhez köthető tisztségviselők gazdagodtak

Miskolcot 2010 és 2019 között a fideszes Kriza Ákos vezette, amely időszakban látványosan gyarapodtak az önkormányzati cégek vezetői.  Kriza kabinetfőnöke annyi benzinpénzt autózott el, hogy azzal négy és félszer megkerülhette volna a Földet.

A Miskolc Holding egyik vezetője távozásakor 33 milliós jutalmat vett fel, Székely Domonkos 46 millióval tervezte ugyanezt, de ezt már az új városvezetés megakadályozta. Székely félmilliárdért épített szállodát árbevétel nélküli cégével, de luxuslakást is vásárolt Budapesten.

Közbeszerzések

Megmutatunk
3
problémás közbeszerzést

A kerület legnagyobb beruházásait botrányok övezik. A  Diósgyőri vár rekonstrukciója 2013 óta  húzódik,  a Diósgyőri stadion miatt családoknak kellett elhagyni otthonukat, a miskolctapolcai fürdő százmilliós veszteségeket termel a városnak.

Közbeszerzések

Fidesz logo
Diósgyőri vár
Összeg
2,7 milliárdhuf

A felújítás mindkét ütemét a miniszterelnök vejéhez kötődő cégek nyerték: a  ZERON Zrt. után 2019-ben az Épkar 12,7 milliárdért kapta a munkát. 2019-ben politikai okokból lecserélték a tervezőt, 2021-ben statikai hibák és forráshiány miatt elakadt a felújítás.

Közbeszerzések

Fidesz logo
Diósgyőri Stadion
Összeg
13 milliárdhuf

A 13 milliárdos stadion parkolója miatt ledózerolták a Számozott utcáknak nevezett szegénytelep egy részét, így sok ott élő családnak kellett elhagyni a lakóhelyét. Aki elfogadta a kárpótlást, annak vállalnia kellett, hogy elhagyja Miskolcot.

Közbeszerzések

Fidesz logo
Miskolctapolcai fürdő
Összeg
12,1 milliárdhuf

12,1 milliárd forintért nyerte a munkát a városnak korábban már dolgozó Peka-Bau 2000 Kft. A kormány bruttó 12,7 milliárdos támogatást adott a fejlesztésre, ezzel egy időben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Cégek a körzetben

Megmutatunk
4
jól helyezkedő céget

A választókerületben és Miskolcon sok esetben olyan vállalkozók nyerik a közbeszerzéseket, akik a helyi fideszes vezetéshez, vagy a NER-hez kötődnek.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Peka Bau 2000 Kft.
Árbevétel (2020)
23 milliárdhuf

Pető György cége, aki milliárdos árbevétellel működtet trafikokat.  Az ügyvezető felesége a városüzemeltetési főosztályt vezette. Az élményfürdő mellett a cég végezte a selyemréti fürdő felújítását is. 2020-as árbevétele meghaladta a 20 milliárdot.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Miskolc Holding Zrt.
Árbevétel (2020)
3,4 milliárdhuf

2019-ig Pálffy Kinga vezette az önkormányzati céget. 33 millió forintos jutalommal távozott, míg Székely Domonkos, a cég gazdaságfejlesztési vezerigazgatója 46 millióval próbálta meg ugyanezt. Utóbbit az új városvezetésnek már sikerült megakadályozni.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Mislon Kft.
Árbevétel (2021)
42 millióhuf

A jelenlegi egyéni képviselő, Hubay György fiának cége. A cég édesanyja lakcímére van bejelentve, amely lakást Hubayék a Miskolc Holdingon keresztül vásárolták az önkormányzattól 2018-ban, Kriza polgármestersége alatt.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Zeron Kft.
Közbeszerzésen elnyert (2016-2021)
57,8 milliárdhuf

A Zeron Zrt. korábban a Tiborcz István üzleti köréhez köthető Épkar-csoporthoz tartozott, majd egy miskolci reklámgrafikus tulajdonába került. 2017-ről 2018-ra  12-szerezte árbevételét, ami elérte a 6,7 milliárd forintot.

Települések

A választókerület központja Miskolc. A város egy része és további öt kistelepülés tartozik a körzethez.

Olvasd el a cikkeket, nézd meg a településed adatait és kövesd a híreket, mert ez Rólad szól!