fb-pixel
Fidesz logo
Koncz Zsófia
Borsod-Abaúj-Zemplén 6

2020 óta Borsod-Abaúj-Zemplén 6. választókerületének képviselője

Korábban a Fidelitas alelnöke volt

Édesanyja több Fidesz-közeli cégben tölt be vezető pozíciót

Összefoglaló

Koncz Zsófia 2020 óta Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületének képviselője. Korábban a washingtoni nagykövetségen dolgozott.

Apját, Koncz Ferencet 2018-ban választották meg, miután a korábbi fideszes képviselőt, Mengyi Roland “Voldemort”-ot 4 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 

Összefoglaló

Apja halála után időközi választást kellett kiírni, melyen a Fidesz Koncz Zsófiát indította. Megválasztásán múlt a Fidesz kétharmada, kampánya során több szabálytalanság is felmerült.

Korábban a Fidesz ifjúsági szervezetében volt alelnök. Hozzá is köthető az úgynevezett provokátorfigyelő-kezdeményezés, ami még a Fidesz számára is vállalhatatlan ötletnek bizonyult.

Összefoglaló

Anyja, Konczné Kondás Tünde a Mészáros-cégcsoport egyik magas beosztású vezetője: többek közt vezérigazgató a Talentis Groupban és igazgatósági tag a Hunguest Hotelsben, valamint az OPUS Tigázban.

Botrányok

Releváns politikai tapasztalat nélkül került a parlamentbe
Profilkép
Kampánya során több szabálytalanság is felmerült, költéseit az Állami Számvevőszék is vizsgálta
Profilkép
A választási ígéreteit nem tudta valóra váltani
Profilkép
Családja nagy befolyással rendelkezik a kormánypárt körül
Profilkép
NER botrányok
Profilkép

Releváns politikai tapasztalat nélkül került a parlamentbe

Konczot korábbi,  “provokátorfigyelős” leszereplése ellenére indította a Fidesz. Mivel a kétharmad múlt  megválasztásán, ezért többek közt Varga Judit és Szijjártó Péter is meglátogatta a kampány során. Azt azonban nem látni, mi tette volna őt az alkalmas jelöltté.

Koncz sose képviselt korábban állampolgárokat, kizárólag politikai pozíciókban volt. Különböző minisztériumi, valamint nagykövetségi állásai voltak pályája során, emellett még leginkább a Fidelitasban bizonyíthatta, hogy a parlamentben is a Fidesz irányvonalát fogja követni.

NER botrányok
Profilkép

Kampánya során több szabálytalanság is felmerült, költéseit az Állami Számvevőszék is vizsgálta

Koncz gyerekekkel kampányolt egy szerencsi játszótér átadásán, később tankönyvek átadását használta fel szavazatszerzésre. Nagy összegű Facebook-hirdetései ügyét pedig az Állami Számvevőszék vizsgálta. Elmarasztalásának hiánya a laza szabályozásnak tudható be.

A helyi polgármesterek túlnyomó többségének támogatása a Fidesznek való kiszolgáltatottságra mutat rá. A független szerencsi polgármester a jelenséget úgy írta le, hogy a településvezetőknek együtt kell dolgozni a fennálló hatalommal, különben “nem haladnak az ügyek”.

NER botrányok
Profilkép

A választási ígéreteit nem tudta valóra váltani

Helyben komoly problémát jelent az alacsony foglalkoztatottság, amely jóval az országos átlag alatt van. Miután 2019-ben a kormány eltörölte a közmunkaprogramot Tiszaújvárosban, még nagyobb jelentősége lett volna, hogy Koncz eredményeket érjen el munkahelyteremtés ügyében.

Bár Koncz már 2020-ban kampányolt a helyszínen, továbbra is várat magára a szerencsi üveggyapot gyár megépítése. A MOL üzeme helyett pedig eddig még csak a nagyrészt külföldi vendégmunkásoknak felhúzott konténervárossal találkozhattak a helyiek.

NER botrányok
Profilkép

Családja nagy befolyással rendelkezik a kormánypárt körül

Édesapja, Koncz Ferenc évtizedes politikai pályával rendelkezett a Fideszben. Már a kétezres évek közepén erős szálak fűzték Orbán Viktorhoz: ő lett az Orbán család állami forrásból történő gazdagodását vizsgáló bizottság egyik Fideszes tagja a parlamentben.

Konczné Kondás Tünde, Koncz Zsófia édesanyja pedig a Mészáros-cégcsoport egyik magas beosztású vezetője: többek közt vezérigazgató a Talentis Groupban és igazgatósági tag a Hunguest Hotelsben, az OPUS Titászban, valamint az OPUS Tigázban is.

Szavazások

Megmutatunk
3
parlamenti szavazást

Koncz Zsófia a Fidesz érdekeinek megfelelően számos olyan törvényt szavazott meg, amely a választók kárára vált. Az esetek többségében a párt elvárásainak megfelelően szavaz.

Szavazások

TURISZTIKAI ÁGAZATOT ÉRINTŐ STRATÉGIAI VÁLTOZÁSOK

IGEN

Adatvédelmi szempontból problémás környezetet hozott létre és jelentős kihívások elé állította a szálláshelyadókat.

Szavazások

OROSZ HITEL PAKS 2-RE

IGEN

A hitel folyósításáról szóló megállapodást úgy módosította, hogy ezzel előnytelen feltételeket teremtett Magyarország számára.

Szavazások

VAGYONKEZELŐ ALAPÍTVÁNYOK

IGEN

Több hazai egyetem, valamint értékes ingatlanok és részvénycsomagok vagyonkezelő alapítványokba történő kiszervezését tette lehetővé.

Közbeszerzések

Megmutatunk
2
problémás közbeszerzést

A térségben a fejlesztések sokszor nem a helyiek érdekeit szolgálják. Állami milliárdok folynak el luxusberuházásokra, melyek sokszor a NER-elit gazdasági érdekeinek kedveznek. A korábbi miniszter Demeter Ervin és családja is kapott állami támogatásokat.

Közbeszerzések

Fidesz logo
Minaro Hotel Tokaj
Összeg
3,5 milliárdhuf

A korábban Mészáros-Tiborcz érdekeltségű Appeninn leányvállalata csaknem 3,5 milliárd állami támogatást kapott az 5 csillagos luxusszálló megépítésére. A cég emellé még a “Tokaj” szó használatára is kedvező feltételeket kapott az önkormányzattól.

Közbeszerzések

Fidesz logo
Tokaj Aktív Turisztikai Központ
Összeg
1 milliárdhuf

A “turisztikai attrakció” fejlesztésére csaknem egymilliárdot kapott a cég, melynek végső tulajdonosa szintén az Appeninn, sőt, még ügyvezetője is egyezik a Minaro Hotel Tokaj megépítését menedzselő cégével.

Cégek a körzetben

Megmutatunk
4
jól helyezkedő céget

Koncz Zsófiának nincs céges érdekeltsége, azonban édesanyja a Mészáros-cégbirodalom egyik meghatározó figurája. A Grand Tokaj működése mára már nem a kistermelők érdekei szerint zajlik, Mészáros pedig egyre nagyobb portfólióval rendelkezik helyben.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Grand Tokaj Zrt.
Árbevétel (2020)
2,66 milliárdhuf

Az egykor állami Grand Tokaj Zrt.-nek is alapítványi kiszervezés lett a sorsa. Korábban a cég működése előnyös volt a kistermelők számára, azonban jó részükkel évek óta nem köt felvásárlási szerződést, vagy épp áron alul vásárolná fel a szőlőt.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Hunguest Hotels Zrt.
Árbevétel (2020)
12,2 milliárdhuf

Koncz édesanyja igazgatósági tag a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cégben, mely a Válasz Online összesítése szerint a 2021 előtti három évben a legtöbb vissza nem térítendő támogatást kapta a Kisfaludy Programból: több mint 18 milliárd forintot.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Dereszla Kft.
Árbevétel (2020)
517 millióhuf

Csak Bodrogkeresztúron legalább négy céggel rendelkezik Mészáros Lőrinc, köztük a Dereszla Kft.-vel. A településhez érkező fejlesztési támogatásból jutott a pincészet előtti közterület- és a pincesori vigalmi negyed fejlesztésére is.

Cégek a körzetben

Fidesz logo
Demetervin Kft.
Árbevétel (2020)
31,5 millióhuf

A korábbi fideszes titokminiszter és kormánymegbízott 2020-ban a Kisfaludy-pályázaton 8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert apartmanjaira a Demetervin Kft.-n keresztül. Feleségének egyesülete pedig három EU-s pályázaton is nyert.

Települések

A választókerület központja Tiszaújváros, ahol a poliol üzem átadása továbbra is várat magára, Szerencsen pedig az üveggyapotgyár építése csúszik.

A körzethez tartozó települések listáját alább találod: 

Olvasd el a cikkeket, nézd meg a településed adatait és kövesd a híreket, mert ez Rólad szól!